Direcționează 2%

/Direcționează 2%
Direcționează 2% 2016-12-04T22:11:37+00:00

Dacă ai lucrat cu carte de muncă, atunci statul a primit impozitul tău pe venit, bani pe care nici nu i-ai văzut, dar care au fost reţinuţi din salariul tău.

Legea în vigoare îţi permite să-i spui statului ca anul acesta în 2016, să direcţioneze 2% din banii tăi colectaţi către Asociaţia Lumina.

Vreau să direcţionez 2%, ce trebuie să fac?

Tot ceea ce trebuie să faci este să descarci formularul de mai jos precompletat cu datele noastre, să-l listezi și să-l completezi cu datele tale. După aceea trebuie dus la Administrația Fiscală de care aparții.

Declarația D230

*dacă butoul de mai sus generează o eroare apăsați click dreapta pe el și selectați “Save As” (salvează ca) și salvați-l în calculatorul dumneavoastră. Apoi îl puteți deschide cu un program gratuit de citire a pdf-urilor.

Baza leaglă a direcţionării 2% din impozitul venit

Orice contribuabil, poate dispune directionarea a 2% din impozitul pe venit, platit statului în anul anterior, catre orice organizatie non-guvernamentala doreste conform art. 84, alin. 2 din Codul Fiscal. Practic in acest fel comunicaţi statului modul în care doriţi să fie cheltuită o mică parte din impozitul pe venit deja plătit.

Suma nu reprezintă o sponsorizare sau donație ci este o parte a impozitului pe venit deja achitat statului în anul anterior, direcționat unde dorește contribuabilul.

Cum se direcţionează 2% ?

Direcţionarea sumei de 2% din impozitul pe venit se face conform legii în vigoare prin una din cele două modalităţi, în funcţie de situaţie:

a) Pentru salariaţi se face prin completarea declaraţiei D230, completând formularul cu datele de identificare (pct. I) si semnatura de la subsolul formularului după acest model. Formularul trebuie depus până pe 25 mai a anului în curs la Administraţia Finanţelor Publice de unde face parte contribuabilul.

Pentru cei din Bacău, aceasta poate fi găsită lângă primărie, pe Str. Dumbrava Roşie nr. 1-3, C.P. 600045.

Pentru a identifica adresa Administraţiei Financiare din alte oraşe click aici.

b) Pentru alte venituri în afara salariului (ex. firme, întreprinderi, PFA-uri, etc.) se va completa declaraţia D200 şi la fel se va depune la organul fiscal de care apraţine.

Notă: se completează şi de depune doar una din cele două declaraţii de mai sus

Alte informaţii utile

În conformitate cu O.G. nr.92/2003, art.11, alin (4), beneficiarii sumelor obtinute prin completarea formularelor D230 sau D200 nu pot obține informații cu caracter fiscal din care sa reiasă „identitatea vreunei persoane fizice sau juridice”. În cazul în care doresc, donatorii, pot să comunice asociaţiei faptul ca au depus formularele respective.

Fondurile pe care dumneavoastra le directionati vor fi folosite în cadrul Asociaţiei Lumina pentru:

  • plata salariaţilor,
  • lgoistică,
  • susţinerea proiectelor şi
  • investiţii în oameni.

Pentru mai multe detalii privind proiectele Asociaţiei Valoare Plus vizitaţi secţiunea proiecte din cadrul site-ului.
Dacă doriți mai multe informații în legătură cu aceasta procedură sau aveți nelămuriri vă rugăm să nu ezitați sa ne contactați.