Project Description
În România, copiii, suferind de o boală incurabilă sau de o boală care le limitează speranţa de viaţă, nu pot primi îngrijiri paliative în sistemul medical de stat. Scopul nostru, cu acest proiect, a cărui implementare se va face pe o durată de 36 de luni, este să îmbunătăţească în România, prin serviciile de îngrijire paliativă, calitatatea vieţii copiilor cu speranţă de viaţă limitată, prin deschiderea primei unităţi de tip hospice, din ţară, dedicată în întregime îngrijirilor paliative pediatrice. În acest moment, în România, mai puţin de 8% dintre pacienţii care ar avea nevoie de aceste servicii, le şi primesc.
Perioada de implemenatre a proiectului:
Durata: 36 de luni.
Data de începere: 1 Iunie 2015
Valoare totală proiect: 1.800.000 euro
Surse de finanţare:
– Fundaţiile Velux Danemarca: 1.200.000 euro
– Consiliu Local Bacău: terenul pentru construirea clădirii
– Consiliul Judeţean Bacău: 220.000 euro
– S.C.Dedeman SRL: 120.000 euro
– S.C. Cemacon SRL-Cluj Napoca: întreaga cantitate de cărămida necesară construcţiei.
– Diferenţa necesară: 240.000 euro
Zona de implementare a proiectului:
Hospice-ul va fi construit în municipiul Bacău, pe str. Ernest Târţescu, nr. 5( în apropierea fostei reprezentanţe Peugeot România). Judeţul Bacău este al 15 oraş ca mărime din România cu o populaţie de 144.000 de locuitori. Hospice-ul va deservi întreaga regiune de nord-est a ţării, adică 3,5 milioane de locuitori( regiunea de nord-este este cea mai săracă din ţară dar cu numărul cel mai mare de locuitori/regiune). În unitatea cu paturi vom putea oferi îngrijiri paliative unui număr de până la 428 de beneficiari în fiecare lună. Mai mult de atât vom derula o campanie de informare, pentru cel puţin 100 de medici de familie, prin care aceştia vor afla despre existenţa serviciilor de îngrijiri paliative în regiunea de nord-est şi despre ceea ce înseamnă aceste servicii, aducând o reală îmbunătăţire sistemului medical românesc şi crescând, cu fiecare an, numărul beneficiarilor serviciilor de îngrijiri paliative.
Descrierea clădirii*
Pe suprafaţa de 2000 mp, oferită cu titlu gratuit de către Consiliul Local Bacău, se va edifica o clădire cu regim de înălţime parter şi etaj parţial cu suprafaţa desfăşurată de cca 1050 mp. distribuiţi astfel: 750 mp. la parter pentru zona rezerve îngrijire beneficiari, servicii medicale conexe îngrijirii şi primirii beneficiarilor, zona de recreere indoor, zona servicii de curăţenie, servicii de masă, zona vestiare personal şi centrală termică şi 300 mp. la etaj, destinaţi spaţiilor administrative ale Asociaţiei Lumina. Se vor realiza lucrări de instalaţii sanitare acordându-se o mare atenţie deservirii persoanelor cu mobilitate redusă, instalaţiii termice, instalaţii electrice, instalaţii de supraveghere video rezerve pacienţi, instalaţii de supraveghere video şi de control acces. La exterior se vor realiza alei pietonale pentru accese separate astfel: 1) pentru beneficiari şi însoţitorii acestora precum şi pentru personalul medical, 2). pentru personalul din zonele de curăţenie şi bucătărie, şi 3). un acces auto . Se vor mai amenaja la exterior locuri de parcare, spaţii verzi şi un loc de joacă. Branşamentele se vor face la reţelele existente de pe Calea Romanului (DN2-E85) la cca 200 ml de limita terenului şi vor fi branşamente de apă, canal, gaze şi energie electrică.
*Datele au fost furnizate de coordonatorul echipei tehnice de proiectare, ing. Adrian Adumitresei.