Îngrijirea paliativă este unul dintre cele mai provocatoare domenii. Vezi zilnic copii şi adulți trecând de la o stare la alta. De la liniște, la durere și invers. De la bucurie, la tristețe. Ești nevoit să îi spui omului că viața tocmai i s-a schimbat pentru totdeauna. Oricât ai învățat în școală, de-a lungul timpului simți nevoia să înveți din nou și din nou. Tocmai din acest motiv am început o serie de workshop-uri dedicate specialiștilor care zi de zi lucrează cu corpul, sufletul și mintea pacienților.
Primul workshop a avut loc vineri, 24 februarie și s-a numit ,,Comunicarea cu pacientul și familia, din momentul aflării diagnosticului”.
Printre participanți s-au numărat specialiști de la Spitalul Județean de Urgență Bacău, compartimentul de Îngrijiri Paliative, Spitalul de boli cronice și îngrijiri paliative ,,Ileana Cezarina”, Direcția Generală pentru Asistență Socială și Protecția Copilului, Asociația ,,Zile Senine”, dar și 2 tinere care sunt asistente medicale și fac voluntariat. Trainerii au fost colegele noastre: psih. Mihaela Dumitrache, director executiv- Conspirația Tacerii; Adela Benchea, asistent medical coordonator- ,,Comunicarea veștilor proaste”, psihoterapeut Marcelica Chiriac- ,,Comunicarea cu pacientul și familia” și Mara Matei-manager comunicare & FR. – ,,Comunicarea în îngrijirile paliative”.
Metodele non-formalnon-formale i-au purtat pe cei 25 de participanți într-o ,,călătorie” în care au experimentat cum este să fii în rolul pacientului și a familiei lui.
Vinerea viitoare ne întâlnim cu un nou grup, pentru același subiect. În luna aprilie vom organiza un workshop cu o temă dedicată specialiștilor medicali, dar despre tema acestei întâlniri vom reveni în curând.
Leave A Comment